Webinaari: myClubin hyödyt ja ominaisuudet 30 minuutissa. Ilmoittaudu nyt!

Huippusuoritus hakusessa? Mentaalivalmentajan vinkit urheilijoille ja joukkueille

17.03.2020
Uutiset

Mieli ja tunteet ovat läsnä jokaisen yksilön elämässä koko ajan – myös jokaisessa urheilusuorituksessa. Miksi emme siis panostaisi henkisen suorituskyvyn määrätietoiseen kehittämiseen, jotta olemme parhaimmillamme ratkaisevissa otteluissa ja kilpailuissa? Mentaalivalmennus on satavarmasti hyödyllistä niin huippu-urheilijoille kuin juniorijoukkueillekin.

“Henkinen suorituskyky on keskeinen ja kiinteä osa koko suorituskykyä”, linjaa kokenut mentaalivalmentaja Panu Kuhlberg. Kuhlberg on valmentanut vuosien ajan huippu-urheilijoita ja harrastajia pääsemään huippusuoritukseen tiukoissa tilanteissa.

Viime vuosina myös Suomessa ollaan herätty mentaalivalmennuksen tärkeyteen. Urheilijoiden keskuudessa mentaalivalmennuksesta on tullut oleellinen osa kokonaisvaltaista harjoittelua. Myös avoimuus urheilun henkisen valmentamisen suhteen on lisääntynyt: urheilijat kertovat yhä useammin, että he käyttävät mentaalivalmennusta osana harjoittelua ja kisasuorituksiin valmistautumista.

Kisasuoritukset ovat usein kauden kohokohtia ja siksi todella jännittäviä. Oli kyse sitten yksilölajien kilpailuista tai joukkuelajien pudotuspeleistä, monta vastaavassa tilanteessa olevia yhdistää sama tunne: epäonnistumisen pelko. “Mitä jos tärkeällä hetkellä en pystykään parhaaseen suoritukseen?” 

Oikea mentaalinen tila mahdollistaa huippusuoritukset. Kuva: Antti Kirves
Oikea mentaalinen tila mahdollistaa huippusuoritukset. Kuva: Antti Kirves

Mentaalivalmennuksen ytimessä on juuri se hetki, kun urheilijan täytyy saada kaikki harjoittelulla luotu potentiaali irti tiukassa tilanteessa. Fyysisen harjoittelun tavoin työ tehdään pitkäjänteisesti jo ennen tärkeitä kisoja tai pelejä. Näin keskittynyt ja mentaalisesti vahva tila kestää koko tärkeän suorituksen ajan. Kuhlberg nostaa klassisen ja suomalaisittain surullisen kuuluisan esimerkin vuoden 2003 jääkiekon MM-kisojen puolivälierästä, jossa Ruotsi nousi 1-5 tappioasemasta 6-5 voittoon. 

“Suomalaisten pelitaidot ja fyysinen kunto olivat tasan samat kuin pelin alussa, mutta lopussa joukkueen ja yksilöiden mentaalipuolella tapahtui jotain.”

Junioriurheilussa valmentajien rooli korostuu

Lasten ja nuorten kohdalla Kuhlberg painottaa sitä, että joka päivä junioreiden kanssa työskentelevillä valmentajilla on osaamista myös ihmismielen toiminnan ymmärtämiseen. Mieli ja tunteet vaikuttavat jokaiseen yksilöön, joten valmentajilla on hyvä olla työkaluja niiden valmentamiseen. Myös lasten ja nuorten vanhempien tulee olla perillä mentaalisen puolen vaikutuksesta nuoreen.

Kuhlbergin oma urheilutausta on amerikkalaisessa jalkapallossa. Mentaalivalmennuksesta ei ollut puhetta hänen aktiiviurallaan. Nyt myöhemmin Kuhlberg ymmärtää millaiset henkiset valmiudet olivat nostaneet hänen pelisuorituksensa korkealle tasolle – ja miksi joskus suorituskyky laski. Mentaalivalmennus – kuten valmennus ylipäänsä – on Kuhlbergin mukaan haastavaa, sillä yksi menetelmä ei sovi kaikille. Joukkueurheilussa haastetta lisää edelleen se, että joukkue on yksi valmennettava kokonaisuus, jossa yksilöiden erot on kuitenkin pakko huomioida.

“Joukkueurheilussa oman joukkueen ja yksilöiden erojen tunteminen on äärimmäisen tärkeää. Joukkueen jäsenet reagoivat eri tavalla eri asioihin. Esimerkiksi epäselvät suunnitelmat ja järjestelyt ennen peliä voivat aiheuttaa toisille pelaajille suurta stressiä:  ”Monelta pitää lähteä vieraspeliin? Mitä systeemiä pelataan?” Olenko kokoonpanossa? Toisille pelaajille avoimilla asioilla ei ole merkitystä, ja he jopa voivat pitää siitä, ettei kaikki ole ennalta määrättyä.”

Kun valmentaja ymmärtää, miten mielen perusmekanismit toimivat, on tämän paljon helpompi antaa palautetta joukkueelle ja yksilöille. Sanoilla, niiden asettelulla, äänenpainoilla ja -voimakkuudella on todella merkitystä. Valmentajan merkitys nuoren elämässä ja kasvussa on merkittävä. Henkinen kasvu lapsuus- ja nuoruusvaiheessa on vauhdikasta, joten nuorten elämässä vaikuttavien aikuisten tulee ymmärtää mentaalivalmennuksesta vähintäänkin perusteet.

Tutustuminen mentaalivalmennuksen saloihin kannattaa aloittaa lukemalla mentaalivalmentaja Kuhlbergin viisi teesiä maksuttomasta Huippusuoritus kilpailussa -oppaasta.

9595i1

Kokeile ilman riskiä

Mikäli seura ei ole tyytyväinen myClub-palveluun tai myClub-lisäpalveluun (koskee Kirjanpito, Pankkiyhteys, Kotisivupaketti, Verkkolaskutus, Verkkokauppa, Aulamoodi, Tuotteet, Vuorosuunnittelu), saa seura rahat takaisin peruessaan myClub-palvelun tai ko. lisäpalvelun.

Seuralla on oikeus myClub-takuuseen kerran kunkin (lisä)palvelun osalta. Rahat palautetaan seuran määrittelemälle tilille seuraavan kalenterikuukauden aikana (myClub-palvelu) tai hyvitetään seuraavan kuukauden palvelumaksussa. Takuu voimassa 6kk palvelun tilauspäivämäärästä.

Tilaa myClub