Webinaari: myClubin hyödyt ja ominaisuudet 30 minuutissa. Ilmoittaudu nyt!

Miksi urheiluharjoituksiin kannattaa integroida koordinaatioharjoitteita?

23.11.2020
Vierasblogi

Darlene Koskisella on pitkä kokemus monipuolisen liikunnan ohjaamisesta. Lajitaitojen oppimisen edellytyksenä on peruskoordinaation hallitseminen. Perustataitojen hallintaan tulee nykypäivänä kiinnittää yhä enemmän huomiota sekä lajitaitojen että perusterveyden ja liikunnallisuuden vuoksi.

Olen kokenut karate- ja voimisteluohjaaja ja vetänyt nyt kymmenen vuoden ajan kummankin alan opettamiseen keskittynyttä liikunta-alan yritystäni Suomessa. Kaiken kaikkiaan olen opettanut eri ikäisiä ja kykytasoisia lapsia jo yli 30 vuotta. Pienten lasten liikunnallisten kykyjen jatkuva ja huomattava heikkeneminen on ilmiö, joka vuosien varrella on alkanut huolestuttaa minua yhä enenevässä määrin.

Lapsille kehittyi aiemmin koordinaatiokyky luonnollisesti monipuolisen luontaisen liikkumisen kautta. Tänä päivänä pienet lapset viettävät liian paljon aikaa istuma-asennossa niin koulussa kuin kotonakin. Valitettavasti näyttöjen ääreen jääminen on tämän trendin pääasiallisia syitä, samoin kuin inspiraation ja aikuisilta saadun liikunnallisen esimerkin puute.

Kun aloin opettaa karatea viiden ja kuuden vuoden ikäisille lapsille, huomasin pian tämän vaativan ensin heidän kehojensa valmistelemista lajin oppimiseen. Karate vaatii tasapainoa, tilan hahmottamista, keskilinjan ylittämistä, käden ja silmän koordinaatiota, kestävyyttä ja keskivartalon voimaa. Nämä taidot voivat kehittyä vain, jos lapsille annetaan mahdollisuus niiden harjoittamiseen ja parantamiseen.

Toin karateopetukseen koordinaatioharjoitteet mukaan yhdistämällä oppitunteihin ideoita voimistelumaailmasta sekä hyödyntämällä pitkää kokemustani hauskojen liikuntatuntien luomisesta. Tämä on osoittautunut erittäin menestyväksi konseptiksi.

Hauskoja koordinaatioharjoitteita voidaan sisällyttää esimerkiksi alkulämmittelyyn tai toteuttaa kuntopiirinä. Leikkisät pariharjoitteet opettavat yhteistyötä ja tiimityöskentelytaitoja. Tärkeintä on käyttää opetuksessa menetelmiä, jotka kiinnittävät lasten huomion. Tällaisia ovat esimerkiksi äänitehosteiden ja äänimoduloinnin käyttäminen oppituntien intensiteetin ja energiatason nostamiseksi tai laskemiseksi.

Harjoitustilanteen hallitsemiseksi annan lasten tehdä harjoitteita vain silloin, kun heitä on pyydetty tekemään niin. Tällä tavoin voin ensin näyttää liikkeen oikean suorittamisen, varmistaa, että he ymmärtävät, mitä heiltä odotetaan ja seurata tämän jälkeen sitä, kuinka lapset harjoitteesta suoriutuvat.

Johdonmukaiset opetusmenetelmät, hauskat ja energiset tunnit sekä taitoihin keskittyvä harjoittelu voivat ohjata lapsen pitkälle ja menestyvälle urheilumatkalle. 95 % oppilaistani palaa aina takaisin tunneille uuden kauden alkaessa, ja tällä hetkellä kuusi oppilaistani on Suomen Kimura Shukokai karaten juniorimaajoukkueessa. He aloittivat karaten oppimisen nuorena hauskalla ja tasapainoisella tavalla ja edustavat tänä päivänä maataan menestyksekkäästi.

Karaten lisäksi peruskoordinaatioharjoitteita kannattaa lisätä muidenkin lajien lapsuus- ja nuoruusvaiheen harjoitteluun.
Karaten lisäksi peruskoordinaatioharjoitteita kannattaa lisätä muidenkin lajien lapsuus- ja nuoruusvaiheen harjoitteluun.

Tarkoitukselliset liikkumiskokemukset ovat todella hyödyllisiä lapsille. Jos taitoja opetetaan hyvin ja niitä harjoitetaan usein, lapset hyötyvät niiden tuomista eduista paitsi fyysisesti, myös muussa oppimisessa.

Suhtaudun intohimoisesti tavoitteeseeni siitä, että voin auttaa pieniä lapsia kehittymään koordinoiduiksi, fyysisesti vahvoiksi ja itsevarmoiksi mahdollisimman nuorella iällä. Siksi olen koonnut kaikki hauskat koordinaatioharjoitteeni verkko-ohjelmaani MoovKidsiin. Toivon, että voin tukea muita ohjaajia kehittämään lasten koordinaatiokykyä opetusvideoitteni kautta innostavalla ja hyödyllisellä tavalla.

Esittelen myös mielelläni testattuja ja luotettavia opetusmenetelmiäni sekä monenlaisia koordinointiharjoitteita mm. workshopien ja videokoulutuksen kautta. Tavoitteenani on innostaa mahdollisimman monia aikuisia opettamaan hyvin ja vahvalla itseluottamuksella sekä vaikuttaa pienten lasten fyysiseen kehitykseen.

Olemme aikuisina vastuussa siitä, että innostamme lapsia liikkumaan hyvin ja usein – olemme sitten vanhempia, opettajia tai urheiluohjaajia – ja tällä tavoin vaikutamme heidän tulevaisuuteensa.

Kirjoittaja: Darlene Koskinen

P.S.: Seuraa MoovKids:iä YouTubessa ja löydät ideoita ja inspiraatiota harjoitteisiin!

Kokeile ilman riskiä

Mikäli seura ei ole tyytyväinen myClub-palveluun tai myClub-lisäpalveluun (koskee Kirjanpito, Pankkiyhteys, Kotisivupaketti, Verkkolaskutus, Verkkokauppa, Aulamoodi, Tuotteet, Vuorosuunnittelu), saa seura rahat takaisin peruessaan myClub-palvelun tai ko. lisäpalvelun.

Seuralla on oikeus myClub-takuuseen kerran kunkin (lisä)palvelun osalta. Rahat palautetaan seuran määrittelemälle tilille seuraavan kalenterikuukauden aikana (myClub-palvelu) tai hyvitetään seuraavan kuukauden palvelumaksussa. Takuu voimassa 6kk palvelun tilauspäivämäärästä.

Tilaa myClub